El pla de la Mala Junta

Al Lluçanès també hi ha el pla de la Mala Junta, un camp que es creu que cada any per santa Àgata s’hi posa la boira i on cada estiu hi cau alguna pedregada. La raó d’aquests fets es troba en què un pagès va anar a treballar-lo fins i tot quan un pobre li havia recordat la data que calia celebrar. Déu el va castigar fent obrir el sòl i fent que aquest s’empassés l’home i els animals (la junta) (Mestre; Montañà; Planes, 1998). Avui dia podem veure que aquest pla és una antiga artiga que, com a conseqüència de l’erosió, ha vist canviar el seu sòl terrós per una cobertura de pedra. De fet, l’engoliment dels animals i del pagès seria un fet analògic a la desaparició de la terra que permetia el funcionament d’aquest espai per a usos agrícoles. També sabem que aquest tipus d’artigues eren la manera que tenia la gent més pobre de sobreviure aprofitant el que era de tothom o tothom podia utilitzar. Aquest tipus de terreny era el que necessitava més treballs per fer-lo fruitar i d’aquí que la llegenda ens digui que s’hi havia d’anar fins i tot els dies festius.
 

Com anar-hi?

Sortiu de Santa Maria de Lluçà, per la BV-4341, cap al nord (direcció Santa Eulàlia de Puig-Oriol). A la sortida del poble trobareu l’entrada al castell de Lluçà (indicada); agafeu la pista fins al pàrquing de l’era de la masia del Castell.
Des d’aquí seguiu el GR-1 en direcció nord, per una pista. Abandoneu el GR quan aquest deixa la pista i seguiu-la cap al nord. Passat un primer collet trobareu una bifurcació de pistes: agafeu la de l’esquerra, que puja. Després de fer un revolt arribeu a un altre coll; de les quatre pistes, agafeu la de la vostra dreta, que puja cap al nord. Deixeu una nova pista a l’esquerra i, en un tercer coll, trobareu les runes d’una masia a la vostra esquerra. Continueu la pista cap al nord, que no tarda en baixar. En una propera cruïlla agafeu la pista de l’esquerra, que puja a la carena. En passar-la us trobareu al pla de la Mala Junta: un camp a l’esquerra i un roquissar llis a la dreta.

 

Horari: un parell d’hores a peu.
Dificultat: cap.
Cartografia: Editorial Alpina, mapa Lluçanès. 1: 40.000.