La Pedra Rossoladora

 

En relació a les pedres fecundants, cal parlar de la Pedra Rossoladora de Besalú. Aquesta pedra llisa i inclinada es troba en l’antic camí que duia al santuari de la Mare de Déu del Mont. Segons la tradició, les noies empordaneses que es llençaven per aquesta rampa trobarien nuvi al cap de poc temps. No sabem si aquesta troballa era per un efecte dels poders de la Verge o si era pel fet que les noies que duien a terme aquesta pràctica enmig del camí eren ràpidament clissades pels nois que buscaven parella.
 

 

Segons va recollir Jacint Verdaguer, en aquesta pedra es veuen uns forats que serien les petjades i la marca del genoll del pare Falgars, un gegant que pujava carregat amb una campana cap a l'ermita:

"En la Rossoladora se traboca hi puja tan rabent que com cera blaníssima la roca ses genolleres pren."

 

 

Més informació: http://www.xtec.cat/~gcarrion/Textos/Itinerari%205.%20De%20Cabanelles%20...

Localització

A la N-260, després de l’entrada de Cabanelles, a 11 quilòmetres de Besalú, agafeu la desviació indicada cap al santuari de la Mare de Déu del Mont. Uns altres 11 quilòmetres després de la cruïlla trobareu una pista que marxa a la dreta enmig d’un revolt que gira a l’esquerra. En una pedra, que no es veu des de la carretera, hi ha la indicació de la pedra Rossoladora.

 

            Deixeu el cotxe aquí i feu els 300 metres que manquen a peu. La pedra es troba a uns 50 metres d’una nova indicació que diu “Beuda-el Mont”, en la direcció de Beuda, enmig d’una carena per on puja el camí que ascendeix al santuari a peu. Cal dir, però, que un cop al revolt de la carretera, no hi ha cap problema per trobar-la. La seva forma llisa la fa inconfusible.

 

Horari: un parell hores.

Dificultat: cap.

Cartografia: Institut Cartogràfic de Catalunya, mapa La Garrotxa. 1: 50.000.

Època recomanable: tot l’any.

Observacions: la Pedra surt indicada en el mapa de l’editorial Alpina, tot i que de forma molt aproximada.