L’Esllisador del Diable

Unes potades del diable que sí que es poden visitar es troben al castell de Sarroca de Bellera (Pallars Jussà). Es tracta de quatre forats fets sobre la roca que es coneixen amb el nom d’Esllisador del Diable, suposem que per proximitat amb el pendent que tot seguit descriurem. Segons Joan Amades, els forats s’haurien produït en el moment que el dimoni, enutjat, va deixar caure la darrera pedra que portava per enllestir el Pont del Diable. Segons la gent del poble, abans que la meitat de la penya no s’esfondrés, els joves hi anaven a jugar proveïts d’uns esclops i es llençaven pel pendent com si fos un tobogan. Però segons el distingit antropòleg Ramon Violant i Simorra (1989), que era fill del poble, en realitat es tractava d’unes pedres fecundants que servien per permetre la fertilitat de les dones que s’hi fregaven el pubis.

 

Localització

Itinerari: Sarroca de Bellera es troba a la carretera N-260, en el tram que va de Pobla de Segur al Pont de Suert, a pocs quilòmetres de molt bona carretera d’aquesta primera població.
Les petjades, molt profundes, són al cim del Castell, que es troba enmig del poble, en una placa rocosa calcària molt inclinada.
Podeu aprofitar l’excursió per visitar el Cabanot de la Verge o el Pont del Diable.
El Cabanot es troba en una agulla rocallosa que hi ha a la sortida de ponent del poble, en un prat verd molt agradable. El millor és preguntar. L’accés al pont, tot i que factible, és molt més complicat.

Horari: una hora.
Dificultat: fàcil.
Cartografia: Institut Cartogràfic de Catalunya, mapa Pallars Jussà. 1: 50.000.
Època recomanable: tot l’any.