La Petja de Sant Salvi

Petja de Sant SalviSituada entre els termes d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, aquesta petja se suposa que tindria relació  amb la figura de sant Salvador d'Horta (1520-1567), nascut no massa lluny d'allà. En l'arxiu annex trobareu un article sobre aquest personatge.

Segons hem pogut recollir es tracta d'"una roca amb una marca que segons la llegenda va deixar Sant Salvi en saltar les muntanyes amb el seu cavall per fugir dels seus perseguidors. Sant Salvi va anar a parar al monestir que porta el seu nom, al terme de Santa Coloma de Farners." (font)

En els goigs d'aquest sant es parla en dos passatges de fonts que aparegueren per l'acció del sant. Fent una recerca, hen pogut trobar aquestes dues pistes:

 La Font de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners

La llegenda diu que la font va brollar mercès a un miracle de Sant Salvador d'Horta, fill de Santa Coloma. En el seu honor va edificar-se una capella a principis de segle. (http://www.webgipal.net/stacolomaf/ajuntament/grups.asp?Id=11487)

Tot i que hi ha una llegenda sobre el seu origen, la font de Sant Salvador es troba documentada al segle XVIII, ja amb una construcció que tenia com a funció aixoplugar la imatge del Sant i els seus visitants. Des del 1885 hi hagué una petita capella, que fou enderrocada al 1937 en el decurs de la Guerra Civil, coincidint amb l'eliminació de signes religiosos, i que canvià, fins i tot, el nom de la font per Font del Rocà.
Acabada la Guerra Civil es restaurà la font i s'hi construí una petita plaça al voltant. L'actual font, que brolla d'una gran pedra granítica, data del 1976. (http://www.xtec.cat/sgfp/crp/girona/suportic/continguts/selva/mes/si5.htm)

La font de Sant Salvador de Sant Salvador d'Horta

Segons la llegenda, el sant va fer-ne brollar l'aigua donant tres cops de bordó al terra. (http://www.lapicossa.org/rutesapeu/lamuntanyadesantabarbara.html)

 Coordenades UTM: 0463294 - 4630898 - 587