Petjada de Sant Martí i el seu cavall a la Guàrdia

Segons una llegenda que va recollir Lluís Vilà i Collell als anys cinquanta, a finals del segle XIII, un minyó del mas Gonfaus de Santa Maria de la Guàrdia (avui municipi de Sagàs) afirmava que havia vist passar sant Martí de Tours sobre el seu cavall i que en el moment que arribava a un indret a un centenar de metres de l'església, al pla de la Guàrdia, el cavall s'havia agenollat i sant Martí havia fet el mateix abans de marxar. Sembla que això havia passat més d'una vegada fins que un dia el noi va veure que un dels bous que guardava es quedava quiet davant d'una cova a prop del lloc on el sant s'agenollava i pregava. Encuriosit, en anar-hi, hi va trobar la imatge de la Marededéu de Santa Maria de la Guàrdia.
Més endavant s'hi va aixecar l'església actual, que recordaria el lloc i el fet de la trobada. Vilà, hi afegia que “el poble devot i fidel veu, encara avui, el pas de Sant Martí amb el seu corcer, en les petjades o forats, en forma de ferradura, que són de veure en les roques del Pla de la Guàrdia”.

Dit això, només em cal agrair al Josep Sánchez la informació d'aquesta petjada i el material que m'ha enviat i, anar d'excursió a la Guàrdia....