La Roca del Cavaller (Sant Llorenç del Munt)

A Sant Llorenç del Munt, entre el coll del Correu i els Hostalets del Daví el camí ral s’estreny i avança per una zona ombrívola i escarpada.

Aquest tram havia estat escenari de nombrosos crims i robatoris protago­nitzats per bandolers, ja que era de pas obligat en el recorregut de Barcelona a Manresa. És entre aquests dos punts on es troba la roca del Cavaller, entre el cingle i el camí, fet que impedia qualsevol escapatòria.

Segons la llegenda, en aquest indret un cavaller que feia de correu va ser sorprès per uns bandolers que pretenien assaltar-lo. Veient-se atrapat, va esperonar ben fort el seu cavall i aquest va fer un gran salt sobre la roca i el barranc. Així va poder escapar dels bandits, que van quedar del tot boca­badats.

Segons diuen, la força amb què el cavall va saltar va deixar al terra una marca en forma de ferradura, que encara avui es pot observar.1

Segons les notes aportades per la font referenciada, aquest lloc també rep el nom de roca del Cavall o salt del Tinent, perquè un tinent de l'exèrcit s'hauria escapat de dos bandolers fent un salt pel barranc.

Aquesta informació procedeix de fonts orals, segons aquesta font. Però no deixa de ser curiós que l'estructura de la llegenda segueixi gairebé fil per randa el que en digué Antoni Ferrando i Roig en el llibre Les sendes dels Bandolers (P. 179), publicat anteriorment, llibre que, a part de situar millor la roca, no fa esment de la petjada.

 

 

1Extret del llibre Històries i llegendes de St. Llorenç del Munt i l’Obac, J. Suades i D. Sanz. Ed. Farell, col·lecció Popular, Llegendes. St. Vicenç de Castellet, 2000. (Font: http://web.terrassa.org/web-mediambient/nexe_medi/voltant/index.htm)

 

Localització

Avui he anat a la Roca del Cavaller. És molt fàcil de trobar seguint les indicacions que en dóna Ferrando i Roig en el llibre que està linkat més amunt. Per si de cas, apunto les coordenades GPS: 0411701 - 4611185 - 639.

A la roca no es veu cap cosa que faci pensar en una petjada, però a una trentena de metres més cap a ponent, en el mateix camí ral, hi ha quatre forats que podrien ser les petjades (si és que mai han existit).

El que no tinc clar és que la Roca del Cavaller sigui aquesta pedra i no un petit cim que hi ha just a sobre del camí...