Pedra de la Ferradura

Avui he anat al Montalt (entre Arenys de Munt i Sant Vicenç de Montalt), a veure si trobava la Pedra de la Ferradura. I, efectivament, l'he trobada.

Es tracta d'una gran roca, posada en un coll on se separen aquests dos termes municipals i el del Dosrius, tot al Maresme.El gravat no se sembla massa a una ferradura, i així m'ho ha fet veure l'home amb qui he parlat i que m'ha indicat el camí. Tampoc no en coneix cap llegenda ni que se'n digués res d'especial.

Segurament es tracta d'una marca que delimitava antigues parròquies. Però tampoc no seria de descartar que tingués algun tipus de referència al lloc on se suposa que es troba: el dibuix podria suggerir la muntanya del Montalt, tot i que no s'entén què vol dir el traç vertical del mig. De fet, aquesta forma se sembla molt a l'escut de Sant Vicenç de Montalt (tot i que és dels anys vuitanta). Per altra banda, un petit escrit signat per un nen o nena que es deia Pau, en el llibre registre que hi ha al cim de la muntanya, va dibuixar de manera gairebé idèntica la muntanya on havia pujat.

Mai no m'hi havia parat a pensar-ho, però ara, en vista d'això, potser caldrà tornar-hi a barrinar.

En fi, si hi voleu anar, la trobareu al punt 0458138 - 4606148 - 521 (com que la lectura podria ser dubtosa, poso les coordenades que surten del mapa de l'ICC: 458181.57 - 4606395.04).

S'hi pot arribar amb poc més de mitja hora des de Torrentbò, un barri d'Arenys de Munt. Podeu deixar el cotxe a l'aparcament d'un restaurant que hi ha a la dreta i només heu de continuar la pista cap amunt. És fàcil si se sap localitzar el lloc. El mapa de l'Alpina del Montnegre-Corredor és de gran ajuda.

 

 

 

 

 

Referència de l'època romana

En un escrit d’un agrimensor romà d’inicis de l’era cristiana, Latinus Togatus, es deia
"Terminus si ungulam equi sculptam habuerit, terminum cursorium significat, et usque in fontem mittit, et ipse fons trifinium facit", que traduït més o menys vindria a dir que si una pedra de terme té gravada una ferradura, és una pedra amb símbols i vol dir que hi ha una font en forma de trifinium.

(Reproduiït en Die Schriften der römischen Feldmesser, vol. 1. Editat l’any 1848. P. 309. Disponible a Google Books.)