Font d'origen miraculós

A Ripoll i rodalies hi havia diverses fonts que havien nascut per acció o per gràcia de Sant Ou. Una d’elles, a prop de Montgrony, va revenir en el moment que s’hi acostaren les despulles del sant i una altra, una mica més avall, que rajà per evitar que la gent que seguia la comitiva hagués de beure l’aigua bruta del riu Mardàs.

 

Però també podríem parlar de la font de Sant Patllari, a prop de Camprodon (Ripollès) que va començar a rajar per l’acció de la mula que duia les relíquies d’aquest sant. També es deia que a Sant Ferriol (Besalú), les bruixes es trobaven al Pla de les Bruixes fins que sant Julià va exorcitzar el lloc. Per fer-ho, va plantar una creu al terra i, en aquell lloc, hi nasqué una font (Pla, 1946).

En el mateix sentit també caldria parlar del Bullidor de Sant Esteve, à Bagà (el Berguedà). Segons la tradició, als segles XVI o XVII, en un moment de gran sequera, el poble de Bagà va fer una processó seguint el riu de Basta­reny. El portador de la Vera Creu es va cansar i la va deixar caure al terra. En aquell moment, l’aigua va començar a sortir del forat que la creu havia obert (Bagà, 1988).