Catàleg de petjades a Euskal Herria

Acabo de descobrir un treball publicat l'any 1995 per Anton Erkoreka titulat Catálogo de las “huellas” de personajes míticos en Euskal Herria.

Erkoreka (Bermeo, 1950) es doctor en medicina, professor universitari i actualment director del Museu Basc de la Història de la Medicina i la Ciència. En el seu treball cataloga mig centenar llarg d'aquestes mostres, en descriu algunes dades i les data en moments tan dispars com la prehistòria o l'edat mitjana, sense oblidar que algunes són objectes d'origen natural.

Pel que fa a la seva classificació més formal, estableix sis tipus de petjades:

 

  • Cavitats o cassoletes d'origen natural que són interpretades com un producte d'un personatge mitològic o religiós.

  • Excavacions o escultures amb forma de peu humà fetes per un picapedrer en una llosa de pedra.

  • Alineacions de forats o cassoletes arrodonides, situades moltes vegades en monuments prehistòrics, sense llegendes associades.

  • Petjada de la peülla d'un animal en un camí de muntanya, normalment en un pas estret del sender i sobre una roca plana, que permet als animals que hi passen recolzar-se en aquest forat i salvar l'obstacle.

  • Incisions allargades en forma de cassoleta, formant sèries lineals i realitzades per picapedrers per tallar pedres (segons Erkoreka, no acostumen a anar associades a cap llegenda).

  • Marques en algunes pujades atribuïdes a les llantes d'un carro o a les petjades d'una serp gegant.

 

 

El treball acaba amb petjades en monuments i amb petjades domèstiques, sobre les quals no ens entretindrem.

Si voleu saber més coses sobre Erkoreka, cliqueu aquí.

Si voleu consultar l'article, cliqueu aquí.