La cova dels Sants Màrtirs

 

Al repeu nord-oriental de la serra de Sobremunt es troba un petit oratori que recorda les figures de sant Marcià i sant Llucià, els Sants Màrtirs que havien estat patrons de Vic.

Segons la llegenda auria, els Sants Màrtirs de Vic “sa faéran bateiar e de contiment ells se'n muntaren en hun desert, hon feren fort aspre penitència” (Ordeig, 1987; 84). Amb el pas del temps, però, aquest lloc imprecís va ser identificat com una petita cova propera a mas Quintanes, una masia en la qual les relíquies no eren rares a final del segle XVIII. No sabem en quin moment es va fixar aquest espai, però degué de ser molt recentment, perquè Jacint Verdaguer (1992; 345-346) deia que la cova dels Sants Màrtirs de Vic es trobava entre Santa Llúcia i una casa enderrocada dita Marsés: “Se diu també q anàvan a buscar almoyna a Quintanas”. Tal com diu Ricard Torrents (1995; 38),1El topònim de Quintanes no apareix en el poema” que Verdaguer va dedicar als màrtirs. Sabem amb certesa que l'any 1776 se'ls dedicà una ermita prop de Quintanes i Ordeig (1987; 27) sembla indicar que en aquell any “es transformà en oratori la cova que els serví d'aixopluc”.

Segons es desprèn del treball de Pladevall (1977), el mas Quintanes va viure una bona època entre 1768 i 1776, quan es varen edificar alguns espais subsidiaris i la capella ja esmentada. De tota manera, Pladevall no se sent capaç d'assegurar quan es va iniciar la creença en la presència dels Sants Màrtirs en aquesta finca, però s'atreveix a assegurar que “fou el pas del segle XVII al XVIII o en tot cas certament després del 1650”, perquè ni el pare Domènec ni cap altre autor del segle XVIII no en diuen res, ni n'hi ha cap resta arqueològica fiable. “D'altra banda són bastants els testimonis que indiquen una popularització de la vida i tradició dels Sants Màrtirs en aquesta època”, com es veu en el fet que en aquelles mateixes dates es comencés a venerar santa Blandina (la noia que hauria convertit els màrtirs al cristianisme) o en la situació del martiri a la plaça dels Màrtirs2 (Pladevall, 1977).

 

Bibliografia

-Ordeig i Mata, Ramon, 1987, Llegendes vigatanes. Sant Hipòlit de Voltrega, EH.

-Pladevall, Antoni, 1977, "El mas Quintanes i la llegenda dels Sants Màrtirs". Revista Vic, 5 de juliol de 1977.

 

1 Es pot consultar una part de l'obra, la que ens interessa a http://www.societatverdaguer.org/ca/resources/work/work2.pdf (data de consulta: 12 de desembre de 2008).

2 Espai urbanitzat vrs 1734 que duu aquest nom per “haver-se construït sobre el lloc dit les Corominas dels Màrtirs, per formar part de la dotació del benefici dels Sants Màrtirs creat a la Pietat” (Pladevall, 1977).

 

Com trobar-la

Es pot accedir a la cova dels Sants Màrtirs des d'aproximadament el quilòmetre 13 de la carretera que va de Sant Hipòlit de Voltregà (la Gleva) cap al Lluçanès (molt a prop de l'escola de formació agrària Quintanes, però a l'altra costat de la carretera). El mapa de l'editorial Alpina ("Lluçanès")indica el camí i uns cartells de l'obra social de la Caixa de Manlleu permeten arribar-hi sense mapa. La seva situació UTM és 0433114 4653615 700