La creu de sant Ramon de Penyafort

A l'extrem nord de la Mar Menuda, al poble de Tossa de Mar, al peu d'un espadat hi ha una marca en la roca amb forma de creu. La llegenda diu que es va produir quan sant Ramon de Penyafort va arribar en aquell lloc per confessar una persona que estava agonitzant. No només això, sinó que també les roques de la platja s'obriren per deixar arribar el Sant a temps. La creu, com es veu en la pintura que reproduïn, la va fer un llamp.

Un escrit de Josep M. Ainaud de Lasarte (http://ramondepenyafort.com/sant.htm) explica que segons el procés de canonització d'aquest sant és cert que l'any 1236 el futur patró dels advocats i advocades va passar per Tossa de tornada de Roma. Sense que ningú més notés res, va saber que havia d'anar corrent a la platja per donar l'extremaunció a una persona que estava a punt de morir.

Més informació

 

 

La Roca al port de Sóller

Segons va recollir Josep Rullan i Mir en una obra de 1876, el pare Villanueva ja recollia la llegenda de la tornada de Mallorca sobre la capa, tot i que sembla que apareixeria en un document anterior. En ella es fa referència a la roca des d'on sant Ramon s'hauria fet a la mar.

Aquesta roca també apareix referida en un document de 1840. Se sap que antigament es feia una romeria a aquest lloc, on hi havia una capella dedicada a santa Caterina.

Font: http://ccuc.cbuc.cat/record=b3536218~S23*cat

Cada any, missa

Cada 23 de gener se celebra una missa a la platja en record d'aquest fet...