Peu de Déu de Bagà

Aprofitant una passejada pel Berguedà, ens vàrem arribar fins a uns dels peus de Déu que hi ha a les rodalies, i li vaig fer aquesta fotografia.

 

 

 

 

.

 

 

 

Localització

Itinerari: des de Bagà agafeu la carretera de Gisclareny, fins que en una cruïlla trobareu un indicador a la dreta que condueix a Sant Martí del Puig, un bell exemplar d’ermita romànica dalt d’un turó. La pista està en relativament bones condicions.
Deixeu el cotxe al més a prop possible de l’ermita, prop de la masia abandonada del Puig de la Bama i pugeu a l’ermita. La petjada és en una pedra que hi ha al costat de l’absis i és molt fàcil de trobar.

Horari: un parell d’hores.
Dificultat: fàcil.
Cartografia: Institut Cartogràfic de Catalunya, mapa Berguedà. 1:50.000.
Època recomanable: que no sigui a l’hivern.
 

L'origen i la funció dels péus de Déu

El peus de déu són unes pedres que tenen un forat central que ens recorda la forma d'una petjada.
Sense ser un expert en el tema, he de dir que, durant l'edat mitjana aquestes pedres tenien una funció molt clara i tothom coneixia la seva utilitat: la de servir de base d'una premsa. Normalment moltes d'aquestes pedres servien per fer vi, i per tant es trobaven aprop dels llocs on abans s'hi plantava vinya. Hi pot haver altres premses que tinguessin altres usos.
Per tant el tema místic dels peus de Déu o petjades de la Verge està bé per conèixer les tradicions, el folclore, les antigues creences, els mites o les llegendes, però de ben segur aquestes explicacions místiques són força modernes i provindrien del desconeixement d'unes persones que ja no coneixien la seva utilitat com a premses.
Però he de dir que l'inventari de les premses és una tasca molt interessant, ja que són elements del nostre patrimoni, tot i que hi trobo a faltar una mica més de rigor científic, per exemple la seva ubicació exacte (avui tenim la millor eina: els waypoints de GPS).
T'encoratjo a seguir endavant amb el tema. Salutacions.

Gràcies!

Moltes gràcies per la informació.

Només hi faria una petita objecció: segurament sigui cert el que planteges, però aquesta explicació no abasta tota la casuística que tenim.