La llegenda de Degollats

Les restes de la masia de Degollats esguarden el pas del riu Ges des d'una petita raconada, al terme de Sant Pere de Torello, molt a prop de Vidrà. Segons diu la llegenda:

 

Conten que fa molts anys, molt a prop de la Tosca, hi havia una masia (avui en runes). Com que era l'època de la matança del porc, el pagès de la casa va decidir matar una truja que feia més de 120 carnisseres. Aquell dia, com era costum, a la casa hi assistiren un gran nombre de persones que havien d'ajudar amb la matança, però que també estigueren a punt per fer una bona xerinola i beure i menjar de valent.

A resultes de la matança, el rebost quedà ben proveït. Feia goig de veure, sobretot amb la immensa cansalada que penjava de la biga del sostre i que hi penjaren amb tots els treballs.

El pagès cada dia tallava un bon tros de cansalada. Però un dia el ganivet es va encallar amb la cotna i quan ell s'hi arrepenjà amb totes les seves forces, el clau clavat a la biga del sostre va cedir i li va caure tota la cansalada a sobre. Però el pagès tingué la mala sort d'haver deixat els ullals a la truja units a la cansalada i un d'ells s'enfonsà al seu coll segant-li la vena grossa.

Caigué a terra, amb la cansalada a sobre. Amb el pes de la xulla, el pobre home no es pogué aixeca quedà sense sentit i s'anà escolant fins a morir.

D'aquesta feta, a la casa li canviaren el nom pel de Degollats, ja que un degollat (el porc) en va degollar un altre.

Extret del web del municipi de Vidrà

En trobareu una altra versió, aquí.

És curiós que Moreu-Rey no s'adonés que el nom d'aquesta masia podia tenir alguna relació amb la tosquera que apareix a la foto, i que es troba just al camí que hi duu, poc abans d'arribar-hi. De tota manera, no voldria assegurar res sense veure-ho escrit en algun paper.