Piedra de los Moros de Ayera

Ayera és un petit poble d'Osca, al Somontano. La Piedra de los Moros es troba als afores del poble. Tot i que es parla d'una pedra, en realitat estem davant d'un conjunt arqueològic poc estudiat.

En primer lloc hi ha una agulla amb forma de penis, que hi ha gent que diu que en realitat va ser una forma tallada a la roca. A mi, personalment, no m'ho sembla.

Després hi ha una petita cova excavada a la roca i un gran conjunt de sitges excavades a la roca. Entre totes aquestes sitges es troben les petjades de la reina mora, que les va deixar en fer un salt. Es tracta d'un peu normal i un altre de forma més aviat rectangular. El que crida l'atenció és una excavació de més d'un metre i mig en forma de peu, que es deia que l'havia fet un gegant.

Segons la llegenda, a Santa Eulalia la Mayor hi havia un rei àrab que tenia empresonada la seva filla a la torre del castell. La filla, cansada d'estar tancada, va saltar des d'un balcó i va anar a parar a la nostra roca, on va deixar les seves petjades marcades a la roca.

Manuel Benito considera que aquest jaciment és la catedral d'una ruta de les coves fecundants que apareixen a la Hoya de Huesca. En podeu trobar més informació aquí.

 

 
 

 

 les sitges  Petjada del gegant

 

 

 

Petjades de la reina mora

Conjunt de sitges El peu del gegant Petjades de la reina móra