El Mig Món

Al barri de Cal Trist, als afores de Súria, es pot observar un anticlinal. Els miners del poble us explicaran que la mateixa forma l’havien vista quan treballaven a la mina, a molts metres de profunditat. Ara bé, als ulls de la llegenda, es tracta de què Súria és mig món o al mig del món, perquè sembla evident que la forma de les roques vulgui indicar un eix de simetria a partir del qual el món s’hauria desplegat. El dia que el món s’acabi, aquestes pedres tornaran a ajuntar-se.
Si observeu aquest anticlinal des d’una certa distància veureu com és la forma dels seus plegaments el que va fer barrinar als suriencs.
 

Itinerari

Itinerari: Per l’antiga carretera que travessa el poble, sortiu de Súria en direcció a Cardona i atureu-vos a les darreres cases del poble. Es tracta d’un barri que creix al costat de la Riera d’Hortons, anomenat cal Trist. Per anar més segur, feu-vos indicar per algun veí. Si us fa vergonya, agafeu la carretera cap al centre del poble i, poc després, a la banda de muntanya, veureu un petit tram en què els treballs de la carretera o de l’antic camí ral han deixat veure la formació geològica dels materials que formen el terreny. El lloc es reconeix perquè sembla que hi baixi un molt petit torrent.
Ara bé, la millor manera de veure aquest anticlinal és des de la nova variant de la carretera, després de passar el segon túnel, si circuleu en direcció a Cardona. Es tracta del túnel de la Torre (quilòmetre 48); la carretera tot seguit travessa el Cardener per un pont i, després del pont, hi ha el millor punt de vista. Des d’aquí, el canvi d’escala permet percebre’n el conjunt. El Mig Món es troba just a sota del cementiri, tocant a la carretera vella i al riu. Com que aparcar en aquest punt és difícil, us recomanem de prendre la propera sortida i agafar l’antiga carretera que duu a Súria: passareu per l’altra banda de la variant, en un tram recte on podreu aparcar i travessar la variant amb una mica de compte.

Horari: un quart d’hora, a molt estirar.
Dificultat: gens difícil, perquè es pot visitar sense baixar del cotxe.
Cartografia: Institut Cartogràfic de Catalunya, mapa Bages. 1: 50.000
Època recomanable: tot l’any.