El Farell

Segons sembla el nom d’aquesta muntanya vallesana deriva de far, un lloc elevat on s’encenien fogueres per fer senyals. Però la cultura popular ha identificat aquesta muntanya amb l’habitacle d’un gegant anomenat Fort Farell o també Gegant del Pi. Aquest darrer qualificatiu li ve del fet que acudí a deslliurar Barcelona del poder dels àrabs armat amb un gran pi que arrencà de socarrel. Com diu la cançó, el Gegant del Pi va vèncer el Gegant de la Ciutat de Barcelona.
Segons diu la tradició, quan tenia set, el gegant baixava al Mogent i se n’empassava tot el curs d’una sola glopada, fet que podria explicar el poc cabal que en certes èpoques de l’any porta aquest curs hídric. Per altra banda, també hi ha qui creu que la muntanya del Farell, que tanca el Vallès pel nord, seria el seu cos petrificat. Altres, però, consideren que el cos del gegant ajagut amb les cames arronsades en posició de dormir correspondria a la serra de Collserola. Segons diuen, cansat de la lluita amb el gegant de la ciutat, es va ajaçar i la rosada matinera el convertí en una muntanya.
També es diu que aquest gegant es va haver de barallar amb un negre (!) gegantí que Colom va dur d’Amèrica. Per guanyar-lo no va fer altra cosa que deixar que l’estranger l’ataqués una i altra vegada, fins que va perdre l’esma. Llavors, Fort Farell va agafar el gegantó americà per una orella i el va tornar, volant, al nou continent (Soler, 1998).