Arqueologia

Un gravat segurament iber

Fa dies vàrem penjar en aquest espai unes fotografies d'uns gravats que vàrem trobar al nostre poble. Es tracta de tres panys de paret on es veuen diferents figures, fonamentalment línies rectes. Aquests gravats els vàrem trobar ja fa anys, però no els havíem donat importància fins que, de casualitat, algú ens va dir que podia ser alguna cosa arqueològicament important.

Vàrem demanar opinió a diferents persones i finalment vàrem aconseguir fer una visita al lloc amb dues persones de reconeguda solvència en el tema. El resultat és que la major part dels gravats són d'època imprecisa, possiblement moderna o fins i tot contemporània. Haurien estat gravats fets sobre altres gravats més antics. Fins i tot hi ha un pany de paret on es llegeix la paraula España.

Segurament eren gravats fets per pastors o per picapedrers. La zona en qüestió -que no localitzem per protegir els gravats- sembla que era un camí de pas, que encara estava en funcionament als anys setanta del segle XX. En alguns racons i especialment a les balmes es veu clarament que s'han arrencat pedres, segurament per fer servir per a alguna construcció. Aqueta localització hauria afavorit la progressiva reelaboració dels gravats, que han donat lloc així a un palimpsest.

Al costat d'aquest gran grup, possiblement protegit pel fet de trobar-se a una alçada més gran, han aparegut unes formes que segurament són lletres iberes. De moment, encara en falta la confirmació "oficial", però tot sembla indicar que ha estat així.Si és així, n'haurem de parlar un altre dia.

Us deixem amb la fotografia dels gravats ibers i un reportatge fotogràfic del conjunt.

gravat iber

 

Cingles
Contingut sindicat